5 vinkkiä, kuinka otat ensiluokkaisia henkilökuvia älypuhelimellasi

Digijärkkärit ovat jo harvinainen näky ihmisten käsissä. Kätevästi mukana kulkeva puhelin on useimmille meistä se helpoin työkalu kuvaamiseen. Mitä sinun kannattaisi huomioida, jotta saisit puhelimella ottamiisi henkilökuviin ammattimaisen ja korkealaatuisen vaikutelman?


1. Rajaa luonnollisista kohdista


Kuvan rajaus vaikuttaa merkittävästi siihen, kuinka katsoja tulkitsee kuvaa. Rajauksen voi tehdä suoraan kuvattaessa puhelimen kamerassa, tai voit rajata kuvan jälkikäteen. Kannattaa pyrkiä siihen, että mietit rajauksen oikein jo kuvaa ottaessasi. Näin säilytät kuvan korkeimman mahdollisen resoluution, jolloin saat kuvasta esimerkiksi tarkempia tulosteita.


Rajaukseen pätee yksinkertainen nyrkkisääntö: Älä rajaa kuvaa henkilön nilkkojen, polvien, kyynärpäiden, olkapäiden tai kaulan kohdalta. Kun rajaat, pyri tekemään se nivelten puolivälistä, esimerkiksi reiden tai pohkeen keskeltä. Näin rajauksen luoma vaikutelma säilyy luonnollisen oloisena.


Vasemmalla: Henkilö on rajattu polvien kohdalta, mikä luo kuvaan epätasapainoa. 2. Kuva on rajattu reiden puolivälistä, mikä näyttää huonosti rajattua kuvaa paremmalta.

Rajauksen sääntöjä voit halutessasi rikkoa, mutta kannattaa muistaa vanha viisas sanonta: "tunne ensin sääntösi, minkä jälkeen voit rikkoa niitä mahdollisimman tehokkaasti".


2. Luo kohteen ja taustan välille riittävästi etäisyyttä


Ammatilaisten kuvissa tausta on monesti hieman sumea ja kohde tarkka, eli puhutaan kapeasta syvyysterävyydestä. Syvysterävyyteen vaikuttaa kameroissa useampi tekninen asetus, joihin saatat pystyä vaikuttamaan omassa puhelimessasi. Myös useat uudet älypuhelimet luovat helposti vaikutelman kapeasta syvyysterävyysalueesta (esim Iphonen portrait-kuvausasetus).


Kuvattavan henkilön ja taustan välinen etäisyys toisistaan on seikka, johon voit vaikuttaa puhelimesi ominaisuuksista riippumatta. Jos haluat taustaa sumeammaksi, tuo henkilö kauemmas taustasta. Jos haluat henkilön ja taustan olevan yhtä tarkkoja, vie henkilö mahdollisimman lähelle taustaa.


Vasemalla: Henkilö on aivan kiinni taustassa, jolloin erottuminen taustasta on heikkoa. Oikealla: Henkilö on tuotu noin viisi metriä taustasta irti, jolloin tausta sumenee ja tuo henkilön paremmin esille.

3. Vältä suoraan vastavaloon kuvaamista


Kuvattavan henkilön takana suoraan oleva, laskeva tai nouseva aurinko on haastava tilanne niin järjestelmäkameralla kuin puhelimella kuvattaessa. Tällainen valo on kuitenkin hyvin haluttu piirre kuvissa, sillä se luo henkilölle kauniin kultaisen ääriviivan. Haasteena kuitenkin on, että auringon näkyessä kuva-alalla joudut usein valitsemaan ylivalottuneen taivaan/taustan tai alivalottuneen kuvauksen kohteen välillä. Edes digikameroiden dynamiikka ei yllä kattamaan tällaisten kuvien eri sävyjä varjoissa ja kuvan kirkkaissa kohdissa.


Yhdellä helpolla tempulla voit kuitenkin välttää tämän haastavan tilanteen. Vältä kuvaamasta niin, että aurinko on suoraan kuvassa näkyvissä. Jos haluat taustavalaistun kuvan, siirry niin että aurinko on juuri ja juuri kuva-alueen ulkopuolella. Käytännössä voit toteuttaa tämän asemoimalla itsesi niin, että aurinko on 45 asteen kulmassa kuvattavan henkilön takana.


4. Suosi pilvistä säätä tai hetkiä auringon noustessa tai laskiessa


Usein kuvitellaan, että suora auringonpaiste on lopputuloksen kannalta otollisinta aikaa kuvata. Ammattikuvaajat kuitenkin suosivat joko pilvistä säätä tai tuntia auringon nousun ja -laskun ympärillä. Miksi näin?


Pilvettömältä taivaalta korkealta paistava aurinko luo terävät rajat varjoille. Nämä rajat piirtyvät alaspäin. Esimerkiksi silmäkulmista silmiin ja poskien yläosiin tulevat rajat ovat harvojen mielestä imartelevia. Voidaan sanoa, että vahvat ja teräväreunaiset varjot vanhentavat.


Pilvisellä säällä tai auringon ollessa ollessa juuri ja juuri horisontin takana varjot ovat pehmeitä ja herkkiä. Iho näyttää tasaiselta ja virheettömältä. Näissä tilanteissa valo ei osu kohteeseen suoraan, vaan se heijastuu kaikkialle pilvien läpi tai ilmakehästä auringon ollessa horisontin takana.


Kun olet lähdössä kuvaamaan, katso millaisia varjoja ympäristössäsi on. Jos näet varjon selkeärajaisena, olosuhteet eivät ole optimaaliset. Jos kuitenkin kuvaat näissä olosuhteissa, siirrä kuvattava henkilö jonkin kohteen alle joka luo varjoa tai pehmentää valoa. Tällöin valo heijastuu kuvattavaan henkilöön kaikkialta ympäristöstä ja on tasaisempaa. Esimerkiksi lasikatos, läpikuultava aurinkovarjo tai läheisen puun tiheä lehdistö voivat toimia tässä apuvälineinäsi.


Vasemalla: Henkilö on keskipäivällä suoraan auringonpaisteessa. Huomaa vahvat varjot silmien alla. Oikealla: Henkilö on siirretty viereisen puun alle varjoon, jolloin kasvoihin osuva valo heijastuu ympäristöstä.

Halutessasi kuviisi lisää dramatiikkaa, kokeile myös suoraan auringonpaisteessa kuvaamista. Sopiva valo riippuu aina hakemastasi tunnelmasta.


5. Enemmän on vähemmän, myös jälkikäsittelyssä


Jälkikäsittelyssä upeatkin kuvat on helppo pilata liiallisilla tehosteiden käytöllä. Herkkä, tunnelmallinen vaikutelma syntyy jo kuvattaessa kamerassa tai puhelimessa, ei jälkikäsittelyssä.


Pyri ajattelemaan kuvaamista valon kautta ja minimoi kuvan korjaaminen filttereillä. Jos käytät filttereitä ja efektejä kuvasi tunnelman vahvistamiseen, rajoita niiden teho sopivan pieneksi. Esimerkiksi Instagramista löydät laajan kirjon erilaisia tehosteita, mutta käytä niitä harkiten. Usein 10% vahvuus on kuvaa vuosien päästä katsottaessa edelleen toimiva, kun 80% vahvuus tuntuu vahvalta ylilyönniltä. 


Nykyiaikaisten puhelinten kameroilla ja riittävällä osaamisella pystyt varmasti ihmeisiin. Jos kuitenkin tarvitset elämän merkittävien hetkien ikuistamista varten enemmän näkemystä ja osaamista, tutustuthan kuvauspalveluihini. Kuvaan henkilö-, lapsi- ja perhekuvia sekä tapahtumakuvia.


Mistä aiheesta toivoisit, että kirjoittaisin seuraavaksi? Kommentoi takaisin!


378 katselukertaa0 kommenttia