Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät vastauksia kysymyksiin, joita kuvauksesta kiinnostuneilla usein ennen tai jälkeen kuvausten on. Jos jokin asia jää yhä askarruttamaan sinua, otathan minuun yhteyttä.

Mihin vuorokaudenaikaan kuvaus kannattaa ajoittaa?

Kaunis, pehmeä valo on muotokuvia ajatellen ihanteellisin. Ulkona kuvattaessa parhaat hetket kuvaukselle ovat auringon noustessa tai auringon laskiessa. Myös pilvinen sää tarjoaa erinomaiset puitteet onnistuneille muotokuville ulkona. Pilvettömältä taivaalta korkealta paistava aurinko on kuvausten lopputuloksen kannalta kaikkein epäsuotuisin, sillä valon luomat vahvat varjot eivät yleensä imartele kenenkään piirteitä.

Millaiset vaatteet kuvaan kannattaa valita?

Kuvauksen asuvalinta riippuu kuvan käyttötarkoituksesta, tunnelmasta ja tarinasta. Yleisesti hyvä periaate on, että asun ja kuvan taustan välillä olisi riittävästi kontrastia. Esimerkiksi vihreässä metsässä otettavaan kuvaan ei kannata valita vihreän sävyistä mekkoa, vaan esimerkiksi valkoinen tai vaikka liila mekko. Vastavärit taustan ja mallin välillä luovat kuvaan mielenkiintoista visuaalista jännitettä. Luonnollisen sävyiset, kuosittomat vaatteet 

ovat kuvissa ajaton valinta, ja ovat äärimmäisen hyvä valinta esim lapsi- ja perhekuvauksiin. Kuvaukseen kannattaa myös ottaa mukaan vaihtoehtoisia vaatteita. 

Kannattaako kuvaukseen meikata?

Kyllä kannattaa. Meikki ei näy kameran läpi yhtä vahvasti kuin paljaalla silmällä, joten kuvaukseen tulevan meikki kannattaa tehdä normaalia hieman vahvemmaksi. Hyvä meikki parantaa kuvauksen lopputulosta merkittävästi.

Voinko ottaa kuvaustilanteeseen mukaan ystäviäni, perhettä tai tuttuja seuraamaan?

Tottakai! Muistathan kuitenkin, että onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi kuvaushetkellä sekä kuvaajalla että kuvattavalla on hyvä olla rauhaa keskittyä.

Kuinka pian kuvausten jälkeen saan valmiit kuvat?

Kuvat toimitetaan sesongista riippuen 1-4 viikon sisällä siitä hetkestä, kun olevat valinnut vedoksista haluamasi kuvat. Vedokset saat nähtäville 7 vuorokauden sisällä kuvaushetkestä, usein jopa muutamassa vuorokaudessa.

Missä muodossa kuvat toimitetaan?

Kuvat toimitetaan kolmessa eri muodossa: Täysresoluutioisina JPEG-kuvina, web-käyttöön sopivina JPEG-kuvina, sekä tulostukseen sopivina TIFF-kuvina. Poiketen muista kuvaajista, luovutan myös kuvien RAW-versiot sinulle mielelläni.

Voinko tilata kauttasi kuvia myös paperisina tai tauluina?

Tällä hetkellä pystyn toimittamaan kuvia ainoastaan digitaalisessa muodossa. Täysresoluutioiset RGB-kuvat kelpaavat paperisia kuvia varten lähes kaikkiin tulostuspalveluihin. Taulujen ja fine art -teosten tulostusta varten suosittelen käyttämään painossa sinulle lähetettyjä TIFF-kuvia, joiden värintoisto on RGB-kuvia laajempi ja tarkempi.

Saanko jakaa kuviani vapaasti missä haluan?

Voit jakaa ja julkaista kuviasi henkilökohtaisessa käytössä kuten haluat. Voit myös käyttää kuvia osana ammatillista imagoasi, esim LinkedIn-profiilissasi. Kaupallinen hyödyntäminen (esim jälleenmyynti osana tuotetta tai yrityksen palveluita) on kuitenkin sallittua vain yrityskuvauspalveluiden kautta syntyneillä valokuvilla. Luethan tekijänoikeuksista lisää yleisistä sopimusehdoista.

Mistä kaikesta kuvauspalveluiden hinta muodostuu?

Kuvauspalvelun hinta muodostuu kuvaukseen kuluvasta ajasta, kuvauksen valmistelusta, kuvien jälkikäsittelystä, matkakuluista ja mahdollisista materiaalikuluista. Monesti kuvaushetkeen kulunut aika on vain murto-osa siitä ajasta, mitä asiakkaalle toimitetut valmiit kuvat työmäärältään vaativat.

Teetkö kuvauskeikkoja myös Suomen ulkopuolella?

Kyllä, kuvaan hyvin mielelläni myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ota yhteyttä ja kysy yksilöllistä tarjousta!

Tutustuthan myös kaikkia kuvauspalveluita koskeviin yleisiin sopimusehtoihin.